Smart home trends 2020: wat kunnen we verwachten?

smart home trends 2020

Nu 2020 weer is aangebroken, blikt deze krant op de komende smart home trends in het nieuwe jaar. Wat kunnen we verwachten en welke producten zullen komend jaar nóg meer gebruikt gaan worden bij het creëeren van een slimme woning? Diverse onderzoeken wijzen uit dat er steeds meer smart home producten gekocht zullen gaan worden en dat spraakassistenten niet meer weg te denken zullen zijn in menig woonkamer. De redactie blikt vooruit en zet de smart home trends van 2020 op een rij.

Steeds meer budget smart home artikelen

Waarschijnlijk zullen in 2020 steeds meer budget smart home artikelen de schappen in winkels bereiken. Zo bleek in 2019 dat ook de Action haar pijlen lijkt te richten op de budget smart home shoppers. Met het LSC Smart Connect smart home assortiment, scoorden klanten van de Action voor nog geen 10 euro slimme lampen en slimme stekkers. In 2020 verwachten wij dat dit door zal pakken en dat ook reguliere winkels steeds meer gevuld zullen gaan worden met de wat goedkopere slimmere apparaten.

Hoewel dit natuurlijk een leuke trend kan zijn in 2020, is het met budget-artikelen nog belangrijker om goed te letten op wat je deelt met de bedrijven achter de soft- en hardware. Daarbij is ook het smart home protocol een belangrijke factor: waar budget apparatuur vaak communiceert via WiFi, is de kans op interferentie (storing) hoger aanwezig, dan wanneer er gebruik gemaakt wordt van protocollen als Zigbee of Z-Wave.

Striktere regelgeving omtrent privacy en updates

Waar menig smart home merk nu nog met haar pet lijkt te gooien naar haar privacybeleid, zullen de touwtjes in 2020 waarschijnlijk sterker aangetrokken worden. Steeds meer merken lijken hier gelukkig meer transparant in te zijn en bieden opties om bijvoorbeeld spraakopnames van een smart speaker niet te hoeven delen met de bedrijven achter de artikelen.

Ook op het gebied van updates is het einde verhaal met de – laten we een marketingterm erin gooien – geplande veroudering. Zo bleek vlak voor het einde van het jaar dat er een nieuw wetvoorstel is aangekondigd door het kabinet: verplichte updates, zodat apparaten niet verouderen ná aankoop en dat ze blijven functioneren zoals deze destijds aangekondigd zijn.

Spraakassistenten worden steeds slimmer en meer gebruikt

Misschien wel een van de meest verwachte smart home trends van 2020 is het gebruik van spraakassistenten. Het vragen aan een Google Home smart speaker naar grapjes of informatie is al lang niet meer nieuw; nee, we zullen de spraakassistent in 2020 waarschijnlijk écht gaan gebruiken als assistent. Voor het maken van een afspraak bij de kapper tot en met het bedienen van verlichting.

Ook verwachten wij dat de voice assistants steeds slimmer zullen worden. Zo is het binnenkort mogelijk om door te kunnen praten met Google Assistant, zonder dat je constant Hé Google tussendoor hoeft te roepen. Daarbij lijken merken als Amazon hun voice assistant – Alexa in dit geval – steeds interessanter te maken. Dit blijkt uit updates waar bijvoorbeeld de stem van Samuel L. Jackson opeens toegepast kan worden onder de motorkap van de Echo-speakers.

Open standaard: steeds meer kan met elkaar verbonden worden

Wij verwachten dat in 2020 steeds meer grote smart home merken de samenwerking op zullen zoeken. Waar men nu veelal gebruik moet maken van smart home hubs als een Homey – met zeven radio’s aan boord – of een software als IFTTT (If This Then That), zullen steeds meer merken het verbinden aangenamer maken. Dit principe in de pijplijn te zitten: eerder was in deze krant het toekomstplan van Google te lezen om een open standaard voor smart home producten te gaan ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *